Casestudies
Bever - Maatwerk game store manager en assistent store managers
Bever had een nieuwe regiomanager aangetrokken, die verantwoordelijk was om de samenwerking tussen de winkels te verbeteren. De nieuwe regiomanager was op zoek naar een partij die een game kon geven, waardoor de store managers en assistent storemanagers (80 personen in totaal) bewust werden gemaakt van het belang van intensieve samenwerkingen tussen de winkels (marktgebieden). De game zou tijdens de managers meeting gebruikt worden als middel om de nieuwe koers van Bever te onderbouwen.

Mind5® heeft voorgesteld om een sportieve maatwerk game te maken, waarbij door middel van sport, coördinatieve opdrachten en cognitieve opdrachten de dagelijkse praktijk in de winkel werd gesimuleerd.
De volgende elementen integreerden we op verzoek van Bever in de game:
 •  Samenwerking tussen winkels in het marktgebied stimuleren
 •  Behalen van individuele doelen vs. teamdoelen
 •  Meerdere complexe taken tegelijk uitvoeren onder mentale, fysieke en tijdsdruk
 •  Samenwerking onder tijdsdruk
 •  Herkennen en gebruik maken van unieke talenten
 •  Communicatie en samenwerking
 •  Inspelen op onverwachte situaties zoals personeelswisselingen
De samenwerking tussen Bever en Mind5® was intensief. Om de game exact te kunnen laten aansluiten op de praktijk werkten we uitgebreid samen met een regiomanager, store manager, strategisch adviseur en HR manager van Bever.
Ook trainden we vier HR managers voorafgaand aan de game, zodat ze onze vijf trainers konden assisteren bij zowel de game als de reflectie na afloop en in het traject na de game het geleerde konden waarborgen in de organisatie.

Na de game werd er onder leiding van Mind5® gesproken, gediscussieerd en gereflecteerd over de uitkomst van de game. De (assistent) storemanagers spraken over hun eigen rol als werknemer, de samenwerking tussen de marktgebieden en uitdagingen die zij als (store) managers dagelijks ondervinden.

Dit gaf het hoofdkantoor inzicht in de uitdagingen van de (assistent) storemanagers, terwijl er door middel van de training tegelijkertijd draagvlak ontstond voor de nieuwe plannen om de marktgebieden meer te laten samenwerken.

De store managers en assistent store managers waardeerden de game gemiddeld met een 8,5.
  TKP Pensioen - Volledig Mind5® traject voor trainees
  TKP Pensioen - een dochter van Aegon- startte in 2018 met een eigen traineeprogramma. TKP Pensioen uit Groningen hecht veel waarde aan het welzijn van hun werknemers. De teammanager en de HR managers wilden de trainees goed voorbereiden op hun carrière en zag in Mind5® de ideale partner om een volledig stress management en persoonlijk leiderschapstraject te verzorgen.
  Mind5® verzorgde gedurende een periode van drie maanden, drie verschillende workshops waarin de volgende onderwerpen aan bod kwamen:

  Na elke workshop ontvingen de trainees een samenvatting en opdrachten voor de komende weken. Ook was er na elke training terugkoppeling met de team manager en HR manager. Toen in de eerste training bleek dat de trainees niet veel stress op het werk beleefden werd er direct actie ondernomen door de team manager en met alle trainees besproken hoeveel uitdaging zij nodig hadden op het werk. TKP stond open voor feedback en gebruikte de inzichten die tijdens de Mind5® Training werden opgedaan, om het traineeship direct te verbeteren.

  Mind5® maakte gebruik van sport, voorbeelden uit de prakijk, theoretische onderbouwing en groepsdiscussies. De trainees waren dik tevreden over zowel het traineeship als de Mind5® trainingen:

  “Heel concreet en leuk! En niet zo vaag en zweverig als die andere leiderschapstrainingen die ik ooit gehad heb.”
  Feve - Teamtraining stressmanagement & business game voor Management Team
  Adeline Farrelly, de Secretary General van FEVE uit Brussel wilde haar Management Team bedanken voor de uitstekende resultaten van het afgelopen jaar. Zelf was ze niet zo sportief, maar ze wist dat ze haar team met een Mind5® Training een groot plezier zou doen. Ze vond  de combinatie van teamtraining, stressmanagement training en een business game erg goed passen bij haar team.
   
  Het internationale team van FEVE uit Brussel reisde met een privéchauffeur af naar het Land van Maas en Waal om een Mind5® Training te volgen op de survivalbaan van Storm Outdoor.

  Het FEVE team startte met een training stressmanagement en leerde welke invloed stress en druk had op teamprestaties. Vervolgens werden er teams van twee personen gemaakt, waarbij elk team een eigen bedrijf in de sportsector moest runnen.

  Elk bedrijf kon strategische tools verdienen door fysieke arbeid op de survivalbaan  te verrichten. Maar niet alle strategische tools waren even duur. De impactvolle tools, zoals een compleet marketingplan uitrollen, waren duurder dan de minder impactvolle tools (bijvoorbeeld een social media campagne). 

  Onder tijdsdruk en fysieke vermoeidheid moest er overlegd worden en slim en efficiënt  gekozen worden. Daarnaast was het van groot belang dat elk teamlid een rol vervulde binnen het team en dat de taken efficiënt verdeeld werden. 

  Adeline Farrelly: “A truly memorable team building day. The first survival course training we had been on and Mind5® made sure it was tough and fast moving but still suited to each of us individually.

  The business game was great fun and a wonderful proxy for how much effort you are willing to invest to take your business to the next level!

  Thank you very much for a great training session which was very well organized and great fun. The food was superb too and you also managed to organize the weather! I can tell you that all my colleagues really enjoyed it.“
  Jumbo Supermarkten - Teamtraining stressmanagement & energiemanagement Management Development Team
  Het Management Development Team van Jumbo was in het voorjaar van 2018 bij ons op bezoek in The Art of Living Well in Den Bosch.
  Elk kwartaal organiseert Jumbo voor dit team een verdiepingsdag. Dit keer was het thema stress management, energie management en gezond leefgedrag. De avond voor de training had de groep een workshop gevolgd bij een voedingsdeskundige, waarbij ze ook gezamenlijk kookten en bewust met voeding aan de slag gingen.

  Mind5® gaf de sportieve workshops stress management en energie management, waarbij er tussendoor ruimschoots de tijd was voor theorie, reflectie en discussie. Ook kwamen de onderwerpen voeding en vitaliteit aan bod en spraken we over keuzegedrag, wanneer je stress ervaart. Er werd er gesproken over de vraag: "Hoe ver moet je gaan om de top te bereiken en welke dingen moet je doen en laten?", waarbij er voorbeelden werden gebruikt uit de topsport, bedrijfsleven en politiek.

  De discussie ging over normen, waarden, offers en commitment. Samen met de trainer van Korn Ferry hebben de deelnemers een open discussie gevoerd en elkaar feedback gegeven op hun functioneren.

  De training vond plaats van van 10 - 16u. Mind5® verzorgde naast de trainingen en de locatie een uitgebreide gezonde lunch op het dakterras, waarbij we uitleg gaven over de keuze van onze ingrediënten en de invloed van voeding in je mentale en fysieke prestatieniveau.

  De workshop duurde 6 uur en vond plaats op ons hoofdkantoor in Den Bosch.
  Connekt - Teamtraining stressmanagement en samenwerking in competitieve setting
  Deze stichting maakte een grote verandering door en de werknemers ervoeren een hoge werkdruk. De cultuur was harmonieus, maar er was ook sprake van irritatie en onbegrip. Ook op het gebied van assertiviteit konden nog diverse stappen gemaakt worden.

  Tijdens een mentaal-fysieke teamtraining op het strand met thema's stress management en samenwerking in een competitieve setting hebben we de teamleden laten samenwerken onder druk, waarbij ze hun grenzen moesten aangeven en moesten beschrijven in de groep welke groepsprocessen plaatsvonden.

  Samen met een prestatiepsycholoog hebben we het gedrag in de groep (inclusief het managementteam) geobserveerd en geanalyseerd. Na afloop hebben we een rapportage naar het managementteam gestuurd. Het managementteam heeft de bevindingen aan alle collega's voorgelezen. De reacties waren zeer positief, omdat Mind5® precies de vinger op de zere plek kon leggen. Dit zorgde ervoor dat het gesprek over dit onderwerp op gang kwam en dat de medewerkers er samen over durfden te spreken.

  Connekt was onder de indruk van onze observaties in een korte tijd (de training vond plaats van 7-12 uur) en samen zijn ze aan de slag gegaan om meer openheid en duidelijkheid binnen het team te creëren.

  De training vond plaats van 7-12u op het strand in 's-Gravensande. Mind5® verzorgde naast de trainingen de accommodatie voor overnachting, een drietal tipitenten en een uitgebreid gezond ontbijt.

  “Goede en intensieve sessie verzorgd door Mind5®. Roelien en Sandra wisten in een sessie van vijf uur met scherpe observaties te komen die ons als team goed hebben geholpen. Daarnaast was de verzorging van tipi tenten en een gezond ontbijt ook goed geregeld.”
  Ministerie OCW - Algemene Mind5® workshop voor beleidsmedewerkers
  Tijdens Prinsjesdag 2017 wilde een team van het Ministerie van OCW een Mind5® training in de Fokkerhal volgen met als thema stress management en energiemanagement. De activiteit mocht beweging en interactie bevatten, maar de deelnemers moesten in nette kleding kunnen deelnemen en ook een collega met een visuele beperking wilde graag deelnemen aan de training.
   
  We hebben samenwerkingsopdrachten afgewisseld met matig intensieve beweegvormen, visualisatie oefeningen, voorbeelden uit de topsport en het zakenlevenen en theorie uit de sportpsychologie.

  Zo moesten de deelnemers zelf inschatten hoeveel informatie ze konden verzamelen over collega's in een bepaalde tijd, terwijl ze fysieke opdrachten moesten uitvoeren. Ook de collega met visuele beperking heeft volledig mee kunnen doen. Omdat we alle voorbeelden, theorieën en opdrachten zowel visueel als auditief hebben kunnen beschrijven.

  De workshop duurde 3,5 uur en vond plaats in Den Haag.