"Iedereen gelooft op zijn eigen manier heilig in de methode van Mind5®."
Geschreven door Lotte de Kleijn, januari 2019
In de afgelopen drie jaar is Mind5® van een eenmanszaak (een een’vrouws’zaak in dit geval) uitgegroeid tot een bedrijf met een founder, zes freelance trainers en een communicatie- en marketing assistent. Het is dus de hoogste tijd om één van onze trainers een aantal vragen te stellen over Mind5®; Hoe ontstond het contact met Mind5®, hoe is het om een Mind5® Trainer te zijn en hoe is het om deel uit te maken van het Mind5® Team? Ik interview Caroline, mijn eigen Mind5® trainer toen ik deelnam aan de zesweekse cursus in Eindhoven.

Hoe ben je in contact gekomen met Mind5®?

"Ik ben in contact gekomen met Mind5® toen ik zelf in een burn out zat en op zoek was naar iets waarop ik op een andere manier leerde sporten en om kon gaan met sporten. Een vriendinnetje van mij kwam Roeliens oproep op LinkedIn tegen en stuurde die naar mij toe. Toen dacht ik eerst: ‘Moet ik dat wel doen?’. Ze vroeg namelijk om trainers, en dat betekende dat ik zou moeten solliciteren. Dat heb ik toen wel gedaan, want het sprak me uiteindelijk heel erg aan en het paste ook bij me. Dat was ook mede door dat vriendinnetje van mij, ze zei: ‘Als jij niet aangenomen wordt, dan wordt er niemand aangenomen, dus je moet gewoon solliciteren!’
Ik heb in de eerste instantie niet verteld dat ik een burn out had omdat ik wilde kijken of ik er doorheen kon komen. Ik had met mezelf afgesproken dat als het niet lukte, ik de training zelf ging doen als deelnemer, en kom ik er wel doorheen, dan ga ik ‘t gewoon doen! Het concept paste gewoon perfect bij de achtergrond die ik had op dat moment."

Had je daarvoor al eerder ervaring met training geven?

"Ja, ik heb trainingen gegeven zowel in de sport als beroepsmatig. Ik heb tennistraining gegeven, hockeytraining en ik geef nog steeds looptraining. Dus training geven en voor een groep staan had ik al veel vaker gedaan. Het feit dat je training moet gaan geven was geen probleem, het is alleen dat je je de kennis en kunde eigen moet maken. Daar zijn wij overigens prima in begeleid, ik heb daar geen moment twijfel over gehad."

Oke, dus zoals ik het begrijp koos je voor Mind5® omdat het concept je heel erg aansprak en je dacht dat het precies bij je paste?

"Ja, absoluut. De combinatie van het stukje stress, wat natuurlijk op dat moment bij mij een hot item was, combineren met sport waardoor je daarmee om leert gaan, sprak me erg aan. Dat was precies het proces waar ik op dat moment ook in zat. Ik vroeg me af hoe ik dit het beste kon combineren en ik wilde zien wat er dan zou gebeuren. Ik was in eerste instantie heel erg nieuwsgierig naar het ‘hoe dan’, en toen ik me verder ging verdiepen dacht ik: ‘Dit zou weleens de perfecte match kunnen zijn’. Hoe gaaf is het als je dit soort dingen kan doen; niet bij een psycholoog op een bankje, maar echt met sport. Als je dan zelf een sporthart hebt, spreekt je dat alleen nog maar meer aan."

Jullie hebben een aantal trainingsdagen gedraaid tijdens de trainersopleiding; een selectiedag, een trainingsweekend, elk kwartaal een terugkomdag en uitgebreide een-op-een coaching van founder Roelien Luijt. Hoe heb je deze dagen beleefd?

"Intens, zwaar en heftig! Wel super gaaf, en ook spannend omdat je geen idee hebt waar je in terecht komt. Dat was natuurlijk met de selectiedag al, maar met de trainingsdag eigenlijk ook. De manier waarop die training gegeven werd, was dat we alles zelf ervoeren en dat maakt ook dat je het makkelijk kan overbrengen aan een groep. Ik ben sowieso een persoon die het eerst zelf gezien wil hebben voordat ik het kan vertellen en kan uitleggen. Het zorgt er ook voor dat je weet wat de deelnemers gaan voelen, iedereen ervaart het natuurlijk anders, maar vaak kun je wel aangeven wat er kan gebeuren. Daar kun je dan op inspelen waardoor je denk ik alleen maar een sterkere trainer wordt."

Precies, je hebt het allemaal al eens zelf meegemaakt dus je weet dan ook een beetje wat de deelnemers kunnen verwachten en hoe je daarop moet reageren.

"Ja, en in de training reageert iedereen natuurlijk ook anders op de verschillende activiteiten. Daar kan je dan zelf ook op anticiperen. Dat werd ook op de trainingsdag veel besproken. Er werd bijvoorbeeld gevraagd wat er gebeurde en hoe wij dat ervoeren. Dat maakt wel dat je het je op dat moment niet zo realiseert, maar als je de training geeft, weet je wat er kan gebeuren en dat geeft dan veel vertrouwen en kennis."

Hoeveel Mind5® trainingen heb je tot nu toe gegeven?

"Drie keer de volledige zesweekse, een Try Out Training voor het bedrijfsleven en momenteel geef ik een coachingstraject."

Hoe zijn die trainingen tot nu toe bevallen voor jou?

"Ik vond ze echt heel tof. Natuurlijk is de eerste keer spannend, want je weet niet of de mensen het juiste beeld hebben bij wat het ook daadwerkelijk is. Ze zijn op dat moment ook jouw klant, dus je wil toch dat zij zo veel mogelijk eruit halen wat zij zelf in hun hoofd hebben. Wat ik heel erg mooi vind aan die trainingen is dat je mensen echt ziet groeien, je ziet mensen sterker worden of fitter worden of beter hun grenzen kunnen bepalen. Aan de andere kant zie je dat er in de groep ook iets gebeurt; dat ze samen echt proberen om hun energie beter te verdelen of hun focus te behouden. Daarnaast had ik drie keer mazzel. Nou, ik weet niet of dat mazzel was eigenlijk, maar elke keer had ik weer een toffe groep die aan het einde heel betrokken was met elkaar. Dat vind ik wel heel bijzonder, en als mensen dan echt het gevoel hebben dat ze stappen gemaakt hebben, dan hebben wij die training goed weggezet."

Ja, zo heb ik het zelf ook wel ervaren. Jij was mijn trainer natuurlijk. Op het einde waren we echt met z’n allen, ik keek er steeds naar uit om ernaartoe te gaan en je leert iedereen steeds beter kennen, ook elkaars problemen.

"Ja, de drempel werd steeds lager om te vertellen wat er aan de hand was of om te vertellen wat je wel of niet kan. Dat vind ik wel heel bijzonder, ook het feit dat mensen dat met mij willen delen. Ze kennen mij natuurlijk verder helemaal niet, maar ik vind het wel gaaf om daar zo mijn steentje aan bij te dragen. Ik ben geen dokter of arts, en mensen met een burn out moeten het natuurlijk zelf aanpakken en ze moeten zelf zorgen dat het kwartje gaat vallen. Als je daar dan een steentje aan kan bijdragen, vind ik dat heel gaaf om te mogen en kunnen doen."

Zijn er lastige situaties voorgekomen waar je tegenaan bent gelopen tijdens het training geven?

 "De gemoedstoestand van de deelnemers is natuurlijk heel verschillend per week. En ja, er vloeien wel eens tranen, of iemand is er heilig van overtuigd dat hij iets niet kan waardoor hij ook niet wil. Soms heeft diegene gewoon heel veel last van zichzelf, want dat is het vaak. Diegene legt de lat vaak te hoog of wil bepaalde doelen behalen die dag die dan niet kunnen, en dat is soms wel eens lastig. Aan de andere kant is het natuurlijk een voordeel dat je ervaringsdeskundige bent, want je weet wat die persoon op dat moment voelt. Als je daar die persoon in respecteert, denk ik dat er over het algemeen weinig problemen zijn. Die heb ik dan ook niet echt ervaren. Maar nee, verder dan het vloeien van tranen omdat het gewoon op dat moment niet zo goed ging met die persoon zelf, heb ik geen heftige dingen gehad tijdens de trainingen."

Vind je het soms dan niet lastig, zoals je net zei, om mensen te motiveren terwijl ze zelf ervan overtuigd zijn dat ze iets niet kunnen?

"Ja, ik probeer mensen te motiveren. Wat ik bijvoorbeeld twee keer gedaan heb, is mensen simpelweg een hartslagmeter geven. Ze moeten binnen een bepaalde marge blijven en dan is het oke. Als dat die persoon dan toch vertrouwen geeft om eraan te beginnen, dan heb je die persoon het gevoel gegeven dat die meer kon doen dan dat die dacht te kunnen. Dan ben je eigenlijk al geslaagd voor die dag, en dat is heel mooi."

Ja, je geeft ze eigenlijk een soort houvast. Als ze tussen twee bepaalde cijfers blijven is het oke, maar ze kunnen zichzelf toch nog uitdagen.

"Ja, dan kunnen ze zien wanneer ze eroverheen gaan of te hard gaan, en kunnen ze een stapje terug doen. Dan is het voor hen ook beter zichtbaar, want vaak voelen mensen niet hoe goed of hoe slecht ze het eigenlijk doen. Terwijl als ze het dan zien, en zo werkt het volgens mij ook in je hersenen, dan zien ze dat het wel goed gaat en dat ze verder kunnen. Het is ook een stukje angst wellicht en geen vertrouwen meer in jezelf hebben, en als Mind5® zo’n houvast wel kan geven, dan is dat helemaal prima. Het gaat erom dat ze tóch komen, ondanks dat ze zich slecht voelen. Dan hebben ze na de training vaak het idee dat ze meer hebben gedaan dan dat ze dachten te kunnen die dag. Ze hadden ook niet kunnen komen, maar toch hebben ze zich ingespannen binnen de grenzen van die dag. Ik vind het heel tof dat ik daaraan kan bijdragen."

Tot slot, hoe vind je de sfeer binnen het Mind5® team?

"Ja, top. We zien elkaar te weinig. Ik vind het heel bijzonder om te zien hoe tof die groep is, ondanks dat die geselecteerd is op een dag waarbij niemand elkaar kende. We zijn echt door de mangel gegaan op die selectiedag en dat het dan zó goed matcht, vind ik bijna eng.
Hoe de sfeer onderling is, hoe open iedereen naar elkaar is, hoe relaxed mensen met elkaar omgaan, maar wel allemaal hetzelfde doel nastreven. We willen allemaal dat Mind5® succesvol wordt, en iedereen gelooft op zijn eigen manier heilig in de methode van Mind5®. Ik denk dat er weinig girl- of boy bands zijn die zo goed matchen als het team van Mind5®, echt heel bijzonder."

Ja, je hebt toch allemaal gedeelde normen en waarden of een gedeelde mindset waardoor je verbindt met elkaar. Daar ben je denk ik deels onbewust op geselecteerd.

"Ja, dat denk ik ook. Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen reden waarom hij op die selectiedag was, en toch heeft iedereen ongeveer dezelfde gedachtegang waarom ze daar waren. Het was niet zo dat iedereen in een burn out zat zoals ik, maar iedereen wil er iets mee en gelooft in die missie. We zijn soms ook best kritisch naar elkaar hoor, maar de match is echt top!"


 

Mind5® helpt ambitieuze professionals beter te presteren onder druk en met het bereiken van hun persoonlijke doelen. Wil je als bedrijf Mind5® inzetten als preventie- of interventiemiddel om mensen te leren beter om te gaan met stress, druk en crisissituaties? Of heb je interesse in een mentaal-sportieve workshop of teamtraining? 

Plan van een vrijblijvend strategisch gesprek in met Founder Roelien Luijt . 

Lotte de Kleijn
Tijdens mijn stage bij Mind5® Training heb voor mijn gevoel meer geleerd over marketing en communicatie dan in al mijn studiejaren op de universiteit. 
Vanaf dag 1 voelde ik me thuis,  en ik werd meteen behandeld als volwaardig lid van het Mind5® Team. Daarom ben ik onwijs trots dat Roelien mij de kans heeft gegeven om me verder te ontwikkelen bij Mind5® na afloop van mijn stageperiode.
Ik ben heel enthousiast over de Mind5® M.E.T.H.O.D© omdat ik met mijn eigen ogen heb gezien dat deze nieuwe, innovatieve methode op iedereen toepasbaar is. 
Mind5® gebruikt sport om stress en druk te simuleren waardoor je inzicht krijgt in je gedragspatronen in real-life situaties. Hierdoor leer je hoe je chronische stress te lijf kunt gaan en dat is, naar mijn mening, wat Mind5® zo succesvol maakt!
Met trots draag ik bij aan Mind5®'s missie: stress op de werkvloer verminderen en mensen leren presteren onder druk!