"Mind5® heeft echt een bijdrage geleverd aan herstel van mijn burn out"
Geschreven door Lotte de Kleijn, oktober 2018
Als onderdeel van mijn stageperiode bij Mind5® interview ik ervaringsdeskundigen die hebben deelgenomen aan de zesweekse (6x75 minuten) Mind5® Training. Ze vertellen hoe Mind5® hen geholpen heeft beter om te gaan met hun knelpunten en wat dit voor hen betekend heeft. Mijn eerste kandidaat is Froukje uit Eindhoven. Ze zit middenin een verhuizing met haar gezin, maar ondanks dat, neemt ze graag de tijd om mijn vragen te beantwoorden. Ik bel haar als ze even pauze neemt van alle hectiek die de verhuizing met zich meebrengt. 

Hoe ben je in contact gekomen met Mind5®?
 
“Ik zag het voorbij komen op Facebook en ik dacht dat het wel eens iets voor mij zou kunnen zijn.”
 
Wat was voor jou de reden om Mind5® te benaderen?
 
“Ik zat op dat moment thuis met een burnout. Wat mij heel erg aansprak aan Mind5® was de combinatie van fysiek bezig zijn en de mentale challenges die je erbij krijgt, en ik vroeg me af of dit mij zou helpen in mijn herstelproces.”
 
Waar heb je de Mind5® trainingen gevolgd en wie was je trainer?
 
“In Eindhoven, en mijn trainster was Roelien zelf! Ik was volgens mij één van de first fans.” 
 
Heb je de training in een groep gevolgd, of alleen samen met Roelien?
 
“In een groep, volgens mij waren we met een stuk of twaalf mensen. Ik weet het niet meer precies, maar in ieder geval meer dan zes!” 
 
Was je tevreden over de manier waarop Roelien met jou en de groep omging? Had je bijvoorbeeld het gevoel dat je genoeg persoonlijke aandacht kreeg?
 
“Ja absoluut, ik vind Roelien sowieso een heel fijn persoon. Enerzijds heeft ze natuurlijk veel kennis van sport, maar ook van processen. Qua persoonlijkheid vind ik haar gewoon heel prettig. Ze heeft altijd haar ‘antennes’ uitstaan. Iedereen komt natuurlijk met zijn eigen beweegredenen en sommige momenten waren voor mij best wel confronterend. Roelien zag dat en ze pikte dat heel goed op. Ze kon er goed mee omgaan en mij helpen en steunen. Dus dat vond ik heel fijn!” 
 
Je noemde daarnet al dat je de trainingen soms confronterend vond. Had je, naast confronterend, nog andere bevindingen tijdens de trainingen? 
 
“Ik was sowieso al trots dat ik daar überhaupt was, het was voor mij al behoorlijk wat dat ik daar iedere week kwam. Ik was, en dat ben ik nog steeds, iemand die hoge doelen stelt en veel van zichzelf eist; de bekende dingen die voorkomen bij mensen die een burnout krijgen of hebben. Elke keer dat ik er was, was gewoon al een overwinning. Ik kon altijd trots op mezelf zijn en zeggen: ‘Goh, dit heb ik toch maar weer mooi geflikt, en mijn grenzen aangeven heb ik vandaag ook weer goed gedaan!’ 
 
Ik ben elke keer weer met voldoening naar huis gegaan, en ik was blij dat ik enerzijds toch weer die beweging had gehad, omdat dat bij mij nogal op z’n gat heeft gelegen. Ik wilde wel meer bewegen, maar ik wist niet hoe ik het moest aanpakken. De sportschool was het voor mij gewoon écht niet. Wat ik ook heel erg fijn vond ten opzichte van de sportschool waar ik sportte, is dat je allemaal als een onbekende begint. Vaak stroom je in de sportschool bij een groep in, of de ene keer heb die les en de andere keer die les. Nu begon je gewoon allemaal tegelijkertijd en de meeste mensen kenden elkaar niet, dus je bent ook echt een groep. 
 
Dat vond ik juist zo bijzonder aan de training; dat je allemaal blanco start en echt nieuw voor elkaar bent in plaats van dat je in een les instroomt die sommige mensen misschien al jaren volgen, en jij komt er niet meer zo makkelijk tussen. Op dat moment had ik er ook de energie niet voor om er moeite in te stoppen om ertussen te komen.”
 
Dat kan ik me voorstellen. Iedereen heeft natuurlijk ook verschillende redenen om daar te zijn, dus dat is wel heel bijzonder. 
 
“Ja precies, in de groep waar ik in zat heerste een hele open sfeer en iedereen was respectvol naar elkaar. Iedereen mocht zijn kwetsbaarheid laten zien voor mijn gevoel. Niet dat het een grote jankboel was hoor, helemaal niet! We waren ook gewoon lekker aan het sporten en fanatiek met veel wedstrijdelement erin. Misschien was ik zelfs degene die het emotioneelste was, maar ik heb nooit het gevoel gehad dat ik dat niet mocht laten zien.” 
 
Dus je hebt wel het gevoel dat Mind5® je heeft geholpen om beter om te gaan met je knelpunten waar je op dat moment mee zat?
 
“Jazeker!”
 
Op welke manier gebruik je in je dagelijkse leven dingen die je geleerd hebt tijdens de trainingen van Mind5®?
 
“Er zijn vooral een aantal zinnetjes en momenten die me zijn bijgebleven. Eén ervan was bijvoorbeeld dat je niet altijd op die honderd procent hoeft te zitten. Je kan niet álles wat je doet op honderd procent doen, je moet daar gewoon keuzes in maken, dus waar kies ik wél voor en waarvoor niet. Dat is een stukje energiemanagement; waar ga ik wel volle bak voor en waar moet ik misschien eens een stapje terugdoen? Dus dat is wel iets wat me zeker bij is gebleven. 
 
Ook het omgaan met grenzen; het is oké om nee te zeggen en ik mag mijn eigen ruimte daarin nemen. Stressmanagement en omgaan met stress kan ik nog steeds niet altijd even goed toepassen, maar ik ben me er nu wel bewust van, bijvoorbeeld tijdens de ochtenden die voor mij altijd hectisch zijn om iedereen op tijd naar school te krijgen.” 
 
Welke van de trainingen is je het meest bijgebleven en waarom?
 
“Vooral de trainingen die bij mij het meest confronterend waren en een boel verdriet en emoties teweegbrachten zijn mij het meest bijgebleven. Dat kwam omdat die emoties zo heftig waren, en ik me afvroeg waar ze eigenlijk vandaan kwamen. Het was gewoon een hele grote spiegel die me werd voorgehouden. 
 
Maar er was dus niet één specifieke training die er echt uit sprong, bijvoorbeeld de training over energiemanagement?
 
“Vooral de training waar we onze grenzen moesten aangeven vond ik heel confronterend, maar ook wel gaaf omdat ik van vechtsport houd. De laatste training was ook wel heel leuk omdat het me een beetje aan Expeditie Robinson deed denken met al die verschillende fysieke en mentale opdrachten die we moesten doen en puzzels en vraagstukken die we moesten oplossen.” 
 
Ik ben zelf nu ook de trainingen aan het volgen, dus ik ben inderdaad wel heel benieuwd naar die laatste training!
 
“Ik vond elke training ook gewoon leuk. Alle trainingen waren steeds anders, maar het was allemaal gewoon top. Er was er niet één waarbij ik zoiets had van: Hmmm nee, dit is het niet helemaal voor mij. Ze waren allemaal leuk en bij elke bijeenkomst kon ik er weer nieuwe dingen uit halen.
Soms kregen we ook huiswerkopdrachten mee, maar het lukte me gewoon niet om dat voor elkaar te krijgen. Elke bijeenkomst was gewoon echt gaaf en ik had telkens weer zin om naar Mind5™ Training te gaan.” 
 
Als iemand je zou vragen wat Mind5® is en je zou het moeten uitleggen, wat zou je dan zeggen?
 
Mind5™ is een combinatie van een hele veilige plek en een fijne omgeving waar je met, ondanks dat er veel verschillen zijn, gelijkgestemden kan werken aan je persoonlijke doelen. Je werkt aan je persoonlijke doelen, terwijl je ook in een groep werkt. 
 
Je wordt uitgedaagd op fysiek en mentaal gebied. Er zitten ook veel verschillende lagen in, dus ik denk ook dat je voor jezelf uit kan maken hoe diep je wilt gaan. Het is net een ui die allemaal lagen heeft, en als je wil kan je echt tot een groot stuk zelfreflectie en zelfinzicht komen. En als je dat niet opzoekt, dan heb je ook gewoon een hartstikke leuke training!”

Kun je kort beschrijven wat Mind5® voor jou betekend heeft?
 
“Mind5® heeft voor mij gewoon echt een bijdrage geleverd aan mijn herstel van mijn burnout. In die zin draag ik Mind5® en in het bijzonder Roelien een warm hart toe. Ik ben echt fan! 
 
Ik heb heel veel vertrouwen in het bedrijf, de potentie van het bedrijf en de markt die het op wil gaan. Ik denk dat Mind5® voor heel veel mensen iets kan betekenen, niet alleen voor mensen die een burnout hebben gehad, maar écht voor een hele grote groep. 
 
Het is gewoon zo bijzonder hoe de combinatie is tussen dat mentale stuk, een stukje theoretische achtergrond en het fysiek bezig zijn. Iedereen is op zijn eigen niveau bezig, dus het maakt niet uit of je echt een geoefende sporter bent of dat je net begonnen bent. De opdrachten zijn ook zo dat iedereen er aan mee kan doen. Dit kan gewoon heel groot worden.”  
 

Mind5® helpt ambitieuze professionals beter te presteren onder druk en met het bereiken van hun persoonlijke doelen. Wil je als bedrijf Mind5® inzetten als preventie- of interventiemiddel om mensen te leren beter om te gaan met stress, druk en crisissituaties? Of heb je interesse in een mentaal-sportieve workshop of teamtraining? 

Plan van een vrijblijvend strategisch gesprek in met Founder Roelien Luijt . 


Lotte de Kleijn
Tijdens mijn stage bij Mind5® Training heb voor mijn gevoel meer geleerd over marketing en communicatie dan in al mijn studiejaren op de universiteit. 
Vanaf dag 1 voelde ik me thuis,  en ik werd meteen behandeld als volwaardig lid van het Mind5® Team. Daarom ben ik onwijs trots dat Roelien mij de kans heeft gegeven om me verder te ontwikkelen bij Mind5® na afloop van mijn stageperiode.
Ik ben heel enthousiast over de Mind5® M.E.T.H.O.D© omdat ik met mijn eigen ogen heb gezien dat deze nieuwe, innovatieve methode op iedereen toepasbaar is. 
Mind5® gebruikt sport om stress en druk te simuleren waardoor je inzicht krijgt in je gedragspatronen in real-life situaties. Hierdoor leer je hoe je chronische stress te lijf kunt gaan en dat is, naar mijn mening, wat Mind5® zo succesvol maakt!
Met trots draag ik bij aan Mind5®'s missie: stress op de werkvloer verminderen en mensen leren presteren onder druk!