Helga over Mind5®: “Het is een cadeautje voor mezelf.” 
Geschreven door Lotte de Kleijn, maart 2019
Helga is momenteel bezig met het één-op-één coachingstraject met Caroline. Waar ik de voorgaande keren voornamelijk de ‘first fans’ van Mind5® heb geïnterviewd, interview ik nu iemand die nog middenin het traject zit. Het is daarom een ander interview dan ‘normaal’, maar daarom niet minder bijzonder!

Hoe ben je in contact gekomen met Mind5®?

“Via Google. Ik was al een tijdje op zoek naar een training voor persoonlijke ontwikkeling. Ik had een aantal doelen voor mezelf; met name om wat beter om te gaan met stress maar ook op het gebied van zelfvertrouwen. Zodoende ben ik in gesprek gegaan met een collega. Die zat bij Enforce, zij doen ook coaching en fysieke oefeningen. Dat zat niet in Den Bosch, dus toen ben ik gaan zoeken naar iets soortgelijks. Ik ben gaan Googelen en kwam uiteindelijk uit bij Mind5®.”

Wat is precies het verschil tussen Enforce en Mind5®?

“Enforce heeft niet die één-op-één coaching die ik nu heb met Caroline. Het is met name gericht op oefeningen en een keer in de zoveel tijd heb je een coachingsgesprek, dus het is mentaal wat minder intensief.”

Normaal gesproken zou ik nu vragen wat voor jou de reden was om Mind5® te benaderen, maar die vraag heb je eigenlijk al een beetje beantwoord. Je was op zoek was naar minder stress en meer zelfvertrouwen.

“Ja, inderdaad. Ook was ik naar iets op zoek waardoor ik iets meer in mijn lijf zou komen. Mijn leidinggevende gaf me een tip: “Volgens mij ben jij iemand die heel veel in haar hoofd zit, probeer eens wat meer in je lijf te gaan zitten”. Toen had zij het in de eerste instantie over een haptonoom. Ik ben daarover gaan lezen, maar ik dacht dat het niets voor mij zou zijn. Ik vond het iets te zweverig. Ik vond Mind5® een mooie combinatie van mentale en fysieke oefeningen waardoor ik het idee heb dat ik iets meer in mijn lijf kan raken, en tot nu toe klopt dat inderdaad.”

Je volgt momenteel het één-op-één coachingstraject met Caroline in Den Bosch. Ben je tevreden over de manier waarop Caroline met je omgaat?

“Jazeker. Ze is heel enthousiast en positief. En ze biedt ook echt een luisterend oor. Ze geeft ook goede tips, dus het bevalt prima tot nu toe.”

Je zit natuurlijk nog middenin het coachingstraject. Wat vind je tot nu toe van de trainingen?

“Ik vind het tot nu toe minder confronterend dan ik had gedacht. Ik had misschien verwacht dat het mentaal wat zwaarder zou zijn. Begrijp me niet verkeerd, het kost me wel een hoop energie. Ik ben de afgelopen twee weken na de trainingen best moe geweest, fysiek en mentaal. Ik kreeg toch wel een soort dipje, het heeft toch veel energie gekost.”

Heb je er, tot nu toe, voor jouw gevoel het optimale eruit kunnen halen?

“Ik denk dat dat in de loop der tijd wat meer moet blijken. Persoonlijke ontwikkeling is natuurlijk niet zo snel zichtbaar, dat gaf Caroline ook al aan. Volgende week is alweer mijn laatste training, dan heb ik zes weken getraind. Ik heb een week overgeslagen, dus we zijn er in totaal bijna zeven weken mee bezig. Je kan natuurlijk niet verwachten dat ik na zeven weken een ‘versie 2.0’ van mezelf ben geworden, zoals Caroline het zo mooi zegt. De effecten werken natuurlijk door en dat heeft zijn tijd nodig. Ik merk wel al verschil dat ik beter aanvoel in mijn lijf wanneer ik stress heb. Als ik merk dat ik bepaalde signalen voel moet ik even een lantaarnpaal-momentje nemen, zo hebben we het nu elke keer genoemd. Dan neem ik even een rust en ontspanningsmoment zodat ik daarna weer verder kan.”

Dat is een mooi bruggetje naar de volgende vraag; Gebruik je in je dagelijks leven dingen die je geleerd hebt bij Mind5®?

“Ja, ik weet nu dat ik na piekmomenten een rustmoment moet inbouwen. Ik werk nu ook met kleurtjes in mijn agenda zodat ik makkelijk kan zien waar en wanneer mijn piek- en rustmomenten zijn. Daar ben ik nu veel mee bezig. Twee weken geleden waren we bezig met focus en in je flow komen. Soms ben ik met iets bezig en als ik dan word afgeleid kan ik daar veel over nadenken en zo verlies ik soms mijn taak compleet uit het oog. Daar ben ik door Mind5® Training wel mee bezig in mijn dagelijks leven. Het beïnvloedt je gewoon, sommige dingen misschien meer bewust dan andere.”

Wat mooi dat het ‘werkt’ tot nu toe, en dat je het idee hebt dat het wat uithaalt.
Mijn volgende vraag is: Heeft Mind5® je geholpen beter om te gaan met je knelpunten?

“Ik ervaar wel dat ik bewuster omga met mijn energie, het is natuurlijk ook een stukje energiemanagement wat ze je aanleren. We zijn de afgelopen week bezig geweest met zelfvertrouwen. Dat was vooral het benoemen van talenten, wat geeft en vreet energie, waar ben je wel en niet goed in. Dat is wel iets wat door de tijd heen wat meer zal gaan groeien. Dat heb ik niet van vandaag op morgen onder de knie. Ik heb niet opeens honderd procent vertrouwen."

Welk van de trainingen is je tot nu toe het meest bijgebleven, en welke vond je het leukst?

“Tot nu toe de training over flow. Het energiemanagement kwam daar ook in terug. Ik moest drie rondes doen; de eerste heel rustig, de tweede op volle kracht en de derde keer kon ik daardoor heel goed naar mijn lichaam luisteren. Ik merkte precies wanneer ik harder kon of juist rustiger aan moest doen. Dat is me tot nu toe wel het meest bijgebleven. Op een gegeven moment zat ik heel erg in mijn flow tijdens het hardlopen. Caroline ging rechtsaf om terug te gaan, maar ik wilde nog doorrennen. Ik was zo geconcentreerd bezig op dat moment dat ik even vergat om rechtsaf te slaan. Dat was ook het doel dat we wilden behalen.

Op een gegeven moment tijdens de tweede ronde zei Caroline dat ik nog veertig seconden had. Ik wilde alles geven waardoor ik een beetje in de ‘panic zone’ terecht kwam en moeilijk mijn ademhaling onder controle kon houden. Toen zei Caroline: ‘Waarom moet je nou zo voluit gaan? Er staat hier geen politieagent en je kan geen medaille halen, er hangt helemaal niks van af en je bent hier puur en alleen voor jezelf!’. Toen hetzelfde moment aanbrak tijdens de derde training en Caroline zei dat ik nog een halve minuut had, dacht ik: ‘Ja, so what?’ Ik vond het mooi om te merken hoe dat toen al zo’n verschil maakte bij mezelf. Die training is me tot nu toe zeker het meeste bijgebleven.”

We zijn alweer bij de laatste vraag van het interview. Kun je kort beschrijven wat Mind5® voor jou betekend heeft, of in jouw geval, betekent?

“Dat is een heel kort antwoord: een cadeautje voor mezelf.”

 

Mind5® helpt ambitieuze professionals beter te presteren onder druk en met het bereiken van hun persoonlijke doelen. Wil je als bedrijf Mind5® inzetten als preventie- of interventiemiddel om mensen te leren beter om te gaan met stress, druk en crisissituaties? Of heb je interesse in een mentaal-sportieve workshop of teamtraining? 

Plan van een vrijblijvend strategisch gesprek in met Founder Roelien Luijt . 

Lotte de Kleijn
Tijdens mijn stage bij Mind5® Training heb voor mijn gevoel meer geleerd over marketing en communicatie dan in al mijn studiejaren op de universiteit. 
Vanaf dag 1 voelde ik me thuis,  en ik werd meteen behandeld als volwaardig lid van het Mind5® Team. Daarom ben ik onwijs trots dat Roelien mij de kans heeft gegeven om me verder te ontwikkelen bij Mind5® na afloop van mijn stageperiode.
Ik ben heel enthousiast over de Mind5® M.E.T.H.O.D© omdat ik met mijn eigen ogen heb gezien dat deze nieuwe, innovatieve methode op iedereen toepasbaar is. 
Mind5® gebruikt sport om stress en druk te simuleren waardoor je inzicht krijgt in je gedragspatronen in real-life situaties. Hierdoor leer je hoe je chronische stress te lijf kunt gaan en dat is, naar mijn mening, wat Mind5® zo succesvol maakt!
Met trots draag ik bij aan Mind5®'s missie: stress op de werkvloer verminderen en mensen leren presteren onder druk!