"Voor mij is het een training die je zowel mentaal als fysiek goed uitdaagt"
Geschreven door Lotte de Kleijn, februari 2019
Mind5® gebruikt sport om mensen beter om te leren gaan met stress en hen te helpen beter te presteren onder druk. Sporten heeft een positieve uitwerking op je (mentale) gezondheid en het is een goed middel om te ontspannen. Lisanne wilde, na een tijd niet gesport te hebben, haar sportieve levensstijl weer oppakken en kwam in contact met Mind5®. Ik vroeg haar naar haar ervaring met Mind5® en hoe zij de trainingen beleefd heeft.

Hoe ben je in contact gekomen met Mind5®?

Da’s een goeie vraag, daar moet ik even over nadenken. Het is aankomende zomer alweer twee jaar geleden dat ik heb meegedaan aan de training. Maar volgens mij was het via een advertentie op Facebook.

Wat was voor jou de reden om Mind5® te benaderen?

Ik wilde weer meer gaan bewegen. Ik sportte toen niet, al een tijdje niet meer eigenlijk. Ik wist niet zo goed hoe ik moest beginnen. Ik vond de combinatie die er werd aangeboden tussen het fysiek en mentaal bezig zijn heel mooi en toegankelijk. Je bent natuurlijk ook veel buiten, dus het was heel luchtig en speels. Het was een leuke manier voor mij om weer te beginnen met sporten en weer motivatie te vinden.

Waar heb je de training gevolgd en wie was je trainer?

Roelien was mijn trainer, en we volgden de training in Park Transwijk in Utrecht.

Heb je de training privé gevolgd of met een groep?

Met een groep. Het aantal was per week een beetje wisselend, maar gemiddeld waren we denk ik met een stuk of 7 personen.

Was je tevreden over de manier waarop Roelien met jou en met de groep omging?

Ja, heel erg. Ze was heel begaan met iedereen en één-op-één keek ze mee met hoe je de oefeningen deed, dus ik vond het fijn om door haar begeleid te worden. Verder vond ik het heel leuk, luchtig en vol humor. Qua kennis zaten de oefeningen natuurlijk ook goed in elkaar. Ze waren goed verdeeld en bedacht, dus dat vond ik een goede opzet.

Wat vond je van de trainingen zelf?

Sommige oefeningen vond ik wel pittig, toen merkte ik ook dat ik al lang niet meer gesport had, vooral op conditioneel gebied. Dat was wel even doorbijten. Ik had toen ook wat last van rugklachten, dus ik moest goed opletten wat ik wel en niet kon doen. Daar ging Roelien goed in mee, want als ik bijvoorbeeld een bepaalde oefening niet kon doen, bedacht ze een alternatieve oefening voor dezelfde spiergroep waardoor ik toch altijd mee kon doen. Al met al vond ik het toch wel redelijk zwaar, vooral als we ook mentale oefeningen moesten doen tijdens het sporten. Op een gegeven moment moesten we een verhaal aan elkaar vertellen en toen de oefening was afgelopen moesten we het natuurlijk navertellen, dat soort dingen. Dat is helaas niet mijn sterkste kant, maar ik vond het wel heel leuk om te ervaren.
 
Heb je een bepaalde training die je bij is gebleven?

Het boksen vond ik vooral heel leuk, als we dat deden dacht ik echt: ‘Yes, ik mag lekker losgaan!’. Daarnaast vond ik het ook heel leerzaam. Dat is zeker blijven hangen en dat is misschien wel iets wat ik vaker wil doen. Ergens vond ik dat ook wel confronterend qua contact. Je moest echt stevig staan, en als je dan gaat boksen kunnen die klappen best wel ‘overwhelming’ zijn. Ik vond het wel heel mooi om daarmee te oefenen, met je houding en hoe je precies moet staan. Dat is me wel echt bijgebleven.

Zijn er dingen die je gebruikt in je dagelijks leven die je geleerd hebt bij Mind5®?

Dat niet echt, het is helaas ook weer een beetje weggezakt omdat ik intussen weer veel andere dingen gedaan heb. Het is wel een stap geweest om weer te gaan bewegen en het vanuit daar weer op te pakken. Het was best een stap om weer in zo’n groep te zijn, lekker bezig te zijn en mezelf uit te dagen. Dat vond ik wel spannend in het begin. Ik ben ook niet heel sportief aangelegd, dus ik vond het moeilijk om die stap te zetten. Het heeft wel bijgedragen aan het vinden van nieuwe inspiratie om weer te gaan sporten.

Wat mooi dat Mind5® je weer op weg heeft geholpen om je doel te bereiken!

Ja zeker, ik merkte ook mentaal dat ik een beetje vast zat en bijna tegen overspannenheid aan zat. Wat dat betreft waren de mentale oefeningen dus ook heel goed en leerzaam. Het sprak me ook meteen aan. Ik heb ook mindfulness trainingen gedaan in het verleden en ik ben veel bezig met die combinatie opzoeken, dus ik denk dat het ook wel een toevoeging was aan de kennis die ik al had. Het is nu helaas weer een beetje weggezakt, maar zoiets zit toch altijd in je systeem dus ik heb er zeker iets aan gehad, ja.

Als iemand je zou vragen wat Mind5® is, en je zou het kort moeten uitleggen, wat zou je dan zeggen?

Een leuke, speelse, maar vooral uitdagende manier van trainen. Het is net even iets anders en minder standaard dan de ‘normale’ manier van sporten. Het heeft iets meer. Voor mij is het een training die je zowel mentaal als fysiek goed uitdaagt.

Kun je kort beschrijven wat Mind5® voor jou betekend heeft?

Het heeft me een begin gegeven om weer gemotiveerd te raken, en sommige oefeningen waren wel echt eye-openers op meerdere vlakken. Als ik Mind5® een paar woorden zou moeten omschrijven zou ik zeggen: inspirerend, speels en luchtig. Het was gewoon heel ongedwongen bij Roelien, zo heb ik het wel echt ervaren. Dat past heel erg bij mij, en dat maakte de drempel om te gaan ook lager. Ik voelde me heel welkom, en er werd per persoon gekeken wat er mogelijk was. Het was gewoon lekker bewegen en met elkaar bezig zijn.

 

Mind5® helpt ambitieuze professionals beter te presteren onder druk en met het bereiken van hun persoonlijke doelen. Wil je als bedrijf Mind5® inzetten als preventie- of interventiemiddel om mensen te leren beter om te gaan met stress, druk en crisissituaties? Of heb je interesse in een mentaal-sportieve workshop of teamtraining? 

Plan van een vrijblijvend strategisch gesprek in met Founder Roelien Luijt . 


Lotte de Kleijn
Tijdens mijn stage bij Mind5® Training heb voor mijn gevoel meer geleerd over marketing en communicatie dan in al mijn studiejaren op de universiteit. 
Vanaf dag 1 voelde ik me thuis,  en ik werd meteen behandeld als volwaardig lid van het Mind5® Team. Daarom ben ik onwijs trots dat Roelien mij de kans heeft gegeven om me verder te ontwikkelen bij Mind5® na afloop van mijn stageperiode.
Ik ben heel enthousiast over de Mind5® M.E.T.H.O.D© omdat ik met mijn eigen ogen heb gezien dat deze nieuwe, innovatieve methode op iedereen toepasbaar is. 
Mind5® gebruikt sport om stress en druk te simuleren waardoor je inzicht krijgt in je gedragspatronen in real-life situaties. Hierdoor leer je hoe je chronische stress te lijf kunt gaan en dat is, naar mijn mening, wat Mind5® zo succesvol maakt!
Met trots draag ik bij aan Mind5®'s missie: stress op de werkvloer verminderen en mensen leren presteren onder druk!