Maartje over Mind5®: “Er werd duidelijk de focus gelegd op je eigen energielevel.” 
Geschreven door Lotte de Kleijn, februari 2019
Deze week interview ik Maartje. Ik bel haar op woensdagmiddag, en ze vertelt me dat ze zich heeft teruggetrokken in een bos in Vught. Naarmate ik langer met haar spreek, merk ik dat ze heel erg geniet van het buiten zijn en dat Mind5® daar een rol in heeft gespeeld. Na een korte uitleg kan het interview beginnen.

Hoe ben je in contact gekomen met Mind5®?

“Via Facebook, ik zag een advertentie.”

Wat was voor jou de reden om Mind5® te benaderen?

“Ik kwam terug van een acht maanden lange reis, en ik zocht een nieuwe start. Ik zocht niet iets waar je meteen een jaar aan vast zit, dus de sportschool had ik al afgeschreven. Ik wilde graag in beweging blijven, en op reis vond ik het zo fijn dat ik veel buiten was. Wat mij meteen opviel aan Mind5® was dat het buiten was en dat er een combinatie werd gemaakt tussen mentale en fysieke training. Ik had het idee dat het veel persoonlijker was en dat er meer werd gekeken naar wat jij als persoon kan bereiken, bijvoorbeeld qua energielevel. Dat sprak me meteen aan.”

Oke, dus niet per se alleen het sporten, maar ook het mentale deel was belangrijk?

“Ja, zeker ook het feit dat er naar je gekeken werd en er persoonlijke aandacht voor je was.”

Waar heb je training gevolgd en wie was je trainer?

“Roelien was mijn trainer, ik geloof dat het een van de eerste trainingen was. Het was in Den Bosch in het Zuiderpark.”

Was dat privé met Roelien of met een groep?

“Dat was met een groep, volgens mij waren er twaalf deelnemers.”

Was je tevreden over de manier waarop Roelien met jou en de groep omging?

“Ja, heel erg. Ik had een heel sterk gevoel van veiligheid, ze zorgde er wel voor dat iedereen zich goed voelde. Daarnaast legde ze dingen goed uit. Het was ook echt doorpakken, dus niet eerst een half uur uitleggen en daarna eens rustig beginnen. Ze deed haar verhaal en daarna gingen we meteen aan de bak. Dat wil je natuurlijk ook als je gaat sporten.”

Wat vond je van de trainingen? Vond je het bijvoorbeeld zwaar of confronterend?

“Iedereen zat natuurlijk met een andere achtergrond erin. Er waren bijvoorbeeld een aantal mensen met een burn out. Die had ik een aantal jaar eerder ook gehad, maar ik zat er toen best wel sterk in. Daarom heb ik het niet zozeer als zwaar ervaren. Wat ik wel heel leuk vond, was dat elke training heel anders was, dus ik kwam elke week sowieso al uit nieuwsgierigheid naar de training toe. Ik vroeg me altijd af: ‘Wat gaan we nu krijgen?’. Voor mij was een heerlijk onderdeel de training met Krav Maga, ik had namelijk voor mijn reis wat privé lessen gehad en Roelien had dat ook in haar trainingen zitten, dus daar ging ik redelijk op los. Soms vond ik het wel zwaar qua conditie, ik ben namelijk geen mega sportster dus wat dat betreft vond ik daar wel veel uitdaging in. Ik had er elke week zo veel zin in omdat ik wist dat ik anderhalf uur flink aan de bak moest, en daarna voelde ik me altijd heel lekker. Ik zag er nooit tegenop.”

Dus je hebt voor jouw gevoel wel het optimale uit de trainingen kunnen halen?

“Ja, er werd ook meteen duidelijk aangegeven dat je je aan moest passen aan jouw energielevel van die dag. Het kan zijn dat je een drukke dag hebt gehad en dan is je energie op dat moment misschien anders ten opzichte van een week eerder. Er werd duidelijk de focus gelegd op je eigen energielevel. Je bent veel meer met jezelf bezig; wat kan jij presteren op dat moment? Wat ik ook begrepen en ervaren heb is dat je beter een ‘oke’ energielevel kan hebben dan dat je over je eigen grens gaat. Dat vond ik heel mooi om te ontdekken.”

Je gaf net al aan dat je een burn out hebt gehad, maar niet per se op dat moment van de trainingen. Heb je wel bepaalde knelpunten aan kunnen pakken tijdens de Mind5® trainingen?

“Ik zat op dat moment in een reizigersdip. Ik kwam na een lange tijd van huis te zijn geweest weer terug op mijn eigen plekje, en daar heeft Mind5® mij echt wel bij geholpen. Je omgeving is wel hetzelfde, maar jij bent niet meer hetzelfde. Je bent echt jezelf opnieuw aan het ontdekken en daar vond ik deze training heel fijn bij. Ik was op zoek naar een overgangsfase en daar was Mind5® een onderdeel van. Achteraf kan ik dat heel goed zien, op dat moment ben je jezelf daar niet bewust van, maar het heeft wel geholpen.”

Gebruik je dingen in je dagelijks leven die je geleerd hebt tijdens de trainingen van Mind5®?

“Ik denk er sowieso best vaak aan, en wat me het meest is bijgebleven is dat het heel belangrijk is hoe je er zelf in staat en dat je goed bij jezelf nagaat wat je wel en niet kan op een bepaalde dag. Als je een paar uur achter de computer hebt gezeten is het heel logisch dat je eventjes naar buiten gaat en een rondje loopt. Voor mijn reis deed ik veel pilates en yoga, en dat ben ik nog vaker gaan doen dan ik eerst al deed. Ik merk dat ik hierdoor makkelijker in beweging kom.”

Is er een training die je het meeste is bijgebleven?

“Sowieso de Krav Maga training, die vond ik heel leuk. Er was ook een training dat je met meerdere mensen iemand moest aanvallen of aangevallen werd en daar moest je dan uit zien te komen, dus dat was wel een goede oefening. Er is me nog een bijgebleven, ik weet niet meer precies hoe die heette, maar je moest een bepaald aantal oefeningen doen in een bepaalde tijd, en daarbij moest je zelf inschatten welk ‘niveau’ je dan ging doen. Je kon dus heel goed zien of je jezelf onderschatte over overschatte, en dat vond ik best waardevol. Het was ook totaal niet erg of je nou meer of minder deed, het was puur en alleen voor jezelf.”

Kun je kort beschrijven wat Mind5® voor jou betekend heeft?

“De bewustwording waar Mind5® voor staat was voor mij erg belangrijk. ‘Normaal’ sporten had voor mij alleen betrekking op het ‘moeten bewegen’, maar dit is echt veel meer. Het gaat om sporten, maar ook juist om dat dagje rust nemen. Ik heb na de trainingen ook best veel contact gehouden met Roelien, dus voor mij is het niet alleen bij de trainingen gebleven. Ik vind het heel leuk om haar te volgen en ze is wat dat betreft heel inspirerend. Dat is voor mij een extra toegevoegde waarde, ik blijf er veel mee bezig. Ik zou het eerlijk gezegd graag als wekelijkse sport willen doen en het ‘buiten zijn’ vond ik ook super, daar wil ik wel iets mee.

Ik heb misschien een leuke toevoeging. Ik ben veel bezig met mentale beweging en ik ben nieuwsgierig naar hoe mensen zichzelf in beweging krijgen. Ik ben een concept gestart over hoe je jezelf in beweging zet als je het gevoel hebt dat je niet vooruit komt. Dat kan natuurlijk mentaal zijn, maar soms kom je juist door weer fysiek te gaan bewegen in een soort modus terecht die je weer verder helpt. Daar is de training van Roelien ook wel een stukje inspiratie voor geweest, naast de reis die ik heb gemaakt. Als je eenmaal een droom hebt, kun je het natuurlijk zo groot maken als je zelf wil, als je er zelf maar in gelooft. Niemand kan jouw droom uitvoeren, maar je kunt wel heel dankbaar gebruik maken van de mensen die je willen helpen. Daar heeft Mind5® voor mij echt aan bijgedragen.”
 

Mind5® helpt ambitieuze professionals beter te presteren onder druk en met het bereiken van hun persoonlijke doelen. Wil je als bedrijf Mind5® inzetten als preventie- of interventiemiddel om mensen te leren beter om te gaan met stress, druk en crisissituaties? Of heb je interesse in een mentaal-sportieve workshop of teamtraining? 

Plan van een vrijblijvend strategisch gesprek in met Founder Roelien Luijt . 

Lotte de Kleijn
Tijdens mijn stage bij Mind5® Training heb voor mijn gevoel meer geleerd over marketing en communicatie dan in al mijn studiejaren op de universiteit. 
Vanaf dag 1 voelde ik me thuis,  en ik werd meteen behandeld als volwaardig lid van het Mind5® Team. Daarom ben ik onwijs trots dat Roelien mij de kans heeft gegeven om me verder te ontwikkelen bij Mind5® na afloop van mijn stageperiode.
Ik ben heel enthousiast over de Mind5® M.E.T.H.O.D© omdat ik met mijn eigen ogen heb gezien dat deze nieuwe, innovatieve methode op iedereen toepasbaar is. 
Mind5® gebruikt sport om stress en druk te simuleren waardoor je inzicht krijgt in je gedragspatronen in real-life situaties. Hierdoor leer je hoe je chronische stress te lijf kunt gaan en dat is, naar mijn mening, wat Mind5® zo succesvol maakt!
Met trots draag ik bij aan Mind5®'s missie: stress op de werkvloer verminderen en mensen leren presteren onder druk!